Compositors garriguencs

Al nostre poble hi ha hagut en el transcurs de la història 3 compositors de sardanes.

 Josep Sancho i Marraco (1879-1960)

Autor d’una àmplia producció musical, preferentment religiosa, repartida en obres de cambra, religioses, escèniques i harmonitzacions corals de cançons tradicionals catalanes. Fou organista de l’església de Sant Sever, de Barcelona, organista i mestre de capella de Sant Agustí, de Barcelona; mestre de capella de la catedral de Barcelona i director de l’Orfeó Montserrat. L’any 1958 formà part del jurat dels primers Premis Joaquim Serra. Té dedicat un carrer a Barcelona i a la Garriga. Va escriure prop d’una cinquantena de sardanes, moltes d’elles premiades. El seu arxiu personal està dipositat a la Fundació Maurí de la Garriga i el seu arxiu musical forma part del fons de la Biblioteca de Catalunya.

Podeu consultar més informació seva al web de Músics per la cobla. El 31 de juliol de 2016 s’ha presentat a la Garriga el CD ‘Sardanes per a cobla de Josep Sancho Marraco’ un recull 12 de les seves sardanes enregistrat per la cobla Mediterrània.

Manuel Blancafort  de Roselló (1897-1987)

Deixeble de Joan Lamote de Grignon. Prestigiós compositor de música simfònica. Amb l’estrena a París per Ricard Viñas de Parc d’atraccions es donà a conèixer mundialment. Seguiren obres com Matí de festa a Puiggraciós­ estrenada al Liceu el 1929 i diversos concerts, simfonies i rapsòdies que li foren premiats. Amb la Cantata a la Verge Maria (sis estampes simfonicovocals) guanyà el primer premi de l’Orfeó Català (1965). Autor de quatre sardanes: La Verge de Palau‑solità, L’aplec d’aljou, Segador-barret de palla  i Sardana simfònica (1949).

La fundació que porta el seu nom vetlla per donar a conèixer la seva obra i figura.

Marçal Ramon i Castellà (1992)

avatar

Garriguenc nascut el març de 1992.  Va abandonar el violí després de deu anys per tocar l’acordió diatònic, instrument amb el qual es guanya la vida. Humil estudiant de l’ESMUC i carambolesc intèrpret.   Emotiu amant de la cultura tradicional i popular catalana, la seva música, les seves festes, les seves danses i la seva gastronomia. Compositor i arranjador.

Exerceix d’intèrpret en diferents formacions musicals com la Cobleta de la copeta,  Tres tons quartet i Tonàlics (música tradicional catalana); Anem de festes! (espectacle infantil); la Companyia imaginària d’arrelCriatures i Duviac (música d’arrel); i Batak (folk’n’roll). Per altra banda, dirigeix l’Orquestrina Aires del Montseny – Ciutat de Granollers.

Actualment ha publicat dos discos: A Granollers, ballem! (Coproduït amb l’Esbart dansaire de Granollers, 2013), de la Banda Pacaquí, on ha exercit de productor i arranjador; i Corpus imaginari (Temps record, 2014), de la Companyia imaginària d’arrel, on ha estat el productor, el compositor i intèrpret.

A nivell docent, és el professor d’acordió diatònic a l’Antàrtida, centre d’arts musicals i creatives; i a l’Escola de Música Tradicional de Sant Cugat (EMTSC). . També ha treballat a l’Escola Municipal de Música de la Garriga Josep Aymerich (EMM Josep Aymerich) i a l’escola Ara toca, de Granollers.

Autor de 2 sardanes Gresolet (2015), i Sardanistes garriguencs (2016) i de l’arranjament per a cobla del Ball de Cintes de la Garriga. Visiteu la seva pàgina web per conèixer-lo més.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar